Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z piersi z indyka Wioli

Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na soczyste i pyszne szaszłyki. Tym razem przygotowaliśmy je z mięsa z indyka. Pozostałe składniki przepisu: miód, ketchup, czosnek, słodka i ostra papryka.  
 

Składniki:

  • 1 kg piersi indyczej
  • 2 łyżki miodu 
  • 2-4 łyżki ketchupu pikantnego 
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina chilli w proszku
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki.
    Natomiast do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego ketchup oraz oliwę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą i słodką paprykę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilii.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić go do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki o odsączyć z nadmiaru marynaty.
    Nabijać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować ze wszystkich stron na złoto.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *