Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na soczyste i pyszne szaszłyki. Tym razem przygotowaliśmy je z mięsa z indyka. Pozostałe składniki przepisu: miód, ketchup, czosnek, słodka i ostra papryka.
Składniki:
- 1 kg piersi indyczej
- 2 łyżki miodu
- 2-4 łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina chilli w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Piersi z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki.Natomiast do miseczki przelać miód.Dodać do niego ketchup oraz oliwę.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą i słodką paprykę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilii.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić go do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki o odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować ze wszystkich stron na złoto.
Liczba porcji: 4