Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp wigilijny II

Składniki:


  • 1 kg karpia
  • kilka suszonych śliwek
  • łyżka powideł śliwkowych
  • garść rodzynek
  • 1 szklanka mocnego wywaru mięsnego
  • oliwa
  • mąkach
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, osuszyć pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić, dodać powidła i zmiksować wywarem mięsnym. Po zmiksowaniu dodać do sosu rodzynki. Porcję ryby obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać wywarem ze zmiksowanymi śliwkami i  łyżką mąki i zapiec.

 

1 comment for “Karp wigilijny II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *