Tym razem przepis na przygotowanie aromatycznego ryżu. A mianowicie ryż gotowany na bulionie z szafranem. Pozostałe składniki potrawy: cytryna, masło, cebulka, czosnek i imbir.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1/3 łyżeczki szafranu
- 1 duża cytryna
- 2 szklanki bulionu
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sposób wykonania:
-
Bulion przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.Wówczas zdjąć go z ognia i dodać do niego szafran.Wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 15 minut.W między czasie obrana cebule i czosnek posiekać.Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem.Gdy się zeszklą dodać ryż oraz posiekany imbir.Zalać całość bulionem z dodatkiem szafranu.Wymieszać i trzymać na malutkim ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.Wymieszać i posypać posikaną zieleniną.
Liczba porcji: 4