Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba w sezamowej panierce

Przepis na pyszną rybkę w nietypowej panierce. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: rybnych filetów, bułki tartej, sezamu, jajek oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • ½  kg filety rybne
  • ½  szkl bułka tarta
  • ½  szkl sezam
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 2 szt jajka
  • 4 łyżki mąka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Filety rybne dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić je na mniejsze porcje, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Natomiast do jednej miseczki wbić jajko i roztrzepać go widelcem.
    Do drugiej miseczki przesypać bułkę tartą oraz sezam, wymieszać.
    Filety rybne oprószyć mąką po czym zanurzyć w roztrzepanym jajku.
    Na koniec obtoczyć w bułce z sezamem.
    Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć  z obu stron na złoto. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *