Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielone placki z cukinii

Dziś przepis na bardzo smakowite placuszki z cukinii. Musisz ich posmakować. Do wykonania ciasta będziesz potrzebował: młodych cukinii, cebuli, jajka i odrobiny mąki. 
 

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cukinie dokładnie umyć.
    Odciąć zdrewniałe końcówki i nie obierając jej zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Następnie obraną cebulę również zetrzeć lub drobno posiekać i przełożyć do cukinii.
    Wbić do warzyw jajko oraz dodać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gdyby ciasto wyszło za rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na patelni dobrze rozgrzać olej.
    Łyżką nabierać ciasto i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *