Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj pyszną pierś z kurczaka.  Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, bulionu, czosnku, majeranku, ostrej i słodkiej papryki. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 szklanki bulionu
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki.
    Dodać do niego ostrą i słodką paprykę, majeranek i pokruszone listki laurowe. 
    Całość dokładnie wymieszać i zalać bulionem,
    Ponownie wymieszać.
    Do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin. 
    Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 
     

 

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *