Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis jabłkowe racuszki. Do przygotowania ciasta na racuchy potrzebne Ci będą: jabłka, jajka, mąka , mleko oraz tłuszcz do smażenia.
Składniki:
- 30 dag jabłek
- 2 jajka
- 4 dag cukru
- 5 łyżek mleka
- 10-12 dag mąki
- szczypta soli
- 6-8 dag cukru pudru
- olej
Sposób wykonania:
- Żółtka oddzielić od białek.
Do żółtek wsypać cukier i całość utrzeć na puszystą masę.
Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko a potem mąkę z dodatkiem soli.
Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę.
Całość delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
Natomiast jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do na koniec do ciasta.
Wszystkie składniki przemieszać.
Z powstałego ciasta smażyć na patelni z rozgrzanym olejem placuszki.
Z obu stron na złoty kolor a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 6