Masz ochotę na pyszny krem na obiad. Dziś dynia w roli głównej. Czyli nasz przepis na przygotowanie dyniowego kremu. Aby go przygotować będziesz potrzebował: miąższu z dyni, śmietany, bulionu z kury oraz pestek z dyni.
Składniki:
- 1 kg dyni
- kieliszek sherry
- 1 szkl śmietany
- 4 szkl bulionu z kury
- łyżka pestek dyni
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Umytą dynię obrać, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie do garnka wlać bulion z kury.
Doprowadzić go do wrzenia po czym dodać do niego dynię.
Doprawić do smaku solą oraz imbirem i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
Całość zmiksować je jednolity krem.
Wówczas wlać jeszcze śmietanę i delikatnie przemiksować do połączenia się składników.
Ponownie postawić garnek na ogniu i podgrzać.
Na koniec wlać jeszcze sherry, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję posypać pestkami dyni.
Liczba porcji: 4