Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni z pestkami

Masz ochotę na pyszny krem na obiad.  Dziś dynia w roli głównej. Czyli nasz przepis na przygotowanie dyniowego kremu. Aby go przygotować będziesz potrzebował: miąższu z dyni, śmietany, bulionu z kury oraz pestek z dyni.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • kieliszek sherry
  • 1 szkl śmietany
  • 4 szkl bulionu z kury
  • łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Umytą dynię obrać, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do garnka wlać bulion z kury.
    Doprowadzić go do wrzenia po czym dodać do niego dynię.
    Doprawić do smaku solą oraz imbirem i gotować na małym ogniu około 40 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Całość zmiksować je jednolity krem.
    Wówczas wlać jeszcze śmietanę i delikatnie przemiksować do połączenia się składników.
    Ponownie postawić garnek na ogniu i podgrzać.
    Na koniec wlać jeszcze sherry, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem każdą porcję posypać pestkami dyni.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *