Składniki:
- 1/2 kg fasoli(jaś)
- kawałek czegoś wędzonego(skórka od wędzonego boczku,kości od wędzonego schabu)
- 25 dag cienkiej kiełbasy
- 20 dag boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- sól,pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę umyć,namoczyć na noc,gotować( w tej samej wodzie co się moczyła) do miękkości razem ze skórką lub kostką.Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle,kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i i obrumienić na tłuszczu.Razem z cebulą dodać do fasoli,włożyć koncentrat pomidorowy,przyprawić do smaku.Zagotować i odstawić.Jeśli jest za rzadka można zrobić zasmażkę.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka