Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina marynowana w ziołach

 

Składniki:

  •  udziec barani
  •  4-5 ząbków czosnku
  •  łyżeczka tymianku
  •  łyżeczka rozmaryny
  •  łyżeczka cząbru
  •  łyżeczka bazylii
  •  łyżeczka szałwii
  •  ½ szkl. białego wytrawnego wina
  •  sól
  •  2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki wsypać tymianek, rozmaryn, cząber, bazylię oraz szałwię.
    Całość wymieszać po czym natrzeć udziec barani powstałą mieszanką ziół.
    Natrzeć go jeszcze czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć baraninę z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Wierzch posypać wiórkami masła i skropić całość winem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 2 godzin.
    W trakcie polewać sosem powstałym podczas pieczenia.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *