Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- słoik sałatki meksykańskiej
- 3 czerwone papryki
- koncentrat pomidorowy
- 12 parówek cienkich lub cienkich kiełbasek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- olej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki,podlać wodą i dusić ok.20 min.Paprykę pokroić w paseczki,zeszklić na oleju i dodać do pieczarek.Włożyć sałatkę meksykańskąi ,przyprawy i koncentrat pomidorowy. Parówki przekroić w poprzek na połowę i na 4 części w zdłuż,podpiec na oleju aż skręcą się w kształcie ryjków.Włożyć ryjki do pozostałych składników ,dusić razem jeszcze 10 min na wolnym ogniu.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka