Składniki:
- kostka margaryny
- 5jajek
- 1,5 szkl cukru
- 4 łyżki oleju
- 2szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiema na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szkl maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzićod blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szkl wody i sok z połowy cytryny).
Krem:
- 2szkl mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 25 dag dobrej margaryny np.Kasi.
Sposób przyrządzenia:
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przelożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka