Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka pieczone z cytryna i oliwkami

 

Składniki:

  •  6 udek z kurczaka
  •  2 ząbki czosnku
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  1 obrana ze skórki cytryna
  •  50 ml oliwy z oliwek
  •  2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  5 dag konserwowych zielonych oliwek bez pestek
  •  5 dag migdałów
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udka dokładnie umyć po czym oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, po czym dodo dać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, połączyć.
    Powstała marynatą natrzeć udka i wstawić do lodówki na około 2 godziny aby przesiąkły aromatem przypraw.
    Po tym czasie przełożyć udka do naczynia żaroodpornego.
    Ułożyć obok niego oliwki oraz pokrojone na cząstki cytryny.
    Posypać całość migdałami.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *