Rober Makłowicz świetny popularyzator kuchni, znany wszystkim z popularnych programów „Podróże kulinarne” wprowadza na rynek wyselekcjonowaną przez siebie i firmowaną własnym nazwiskiem linię win węgierskich. W listopadzie bieżącego roku, w polskich sklepach i restauracjach pojawiły się wina z „Winoteki Roberta Makłowicza”. Znakomity smakosz i miłośnik kuchni wybrał z szerokiej oferty 6 win z winnic Sant Urban położonych nad Balatonem, na wzgórzach Badascony.
Nie masz wina nad węgrzyna! – wołali w uniesieniu nasi przodkowie, wznosząc ochoczo puchary. W dawnej Polsce nazwa „węgrzyn” była wręcz synonimem wina. By powrócić do tej tradycji, osobiście wybrałem najlepsze płody madziarskich winnic z okolic Badacsony nad Balatonem, dbając zarazem, by jak najczęstsze obcowanie z nimi nie było boleśnie kosztowne.
Na zdrowie! Egészégedre!
Robert Makłowicz
Węgierskie wina od wieków są pite w Polsce, świetnie pasują do rodzimej polskiej kuchni i na stałe wpisały się w staropolski kulinarny krajobraz. Wybór Roberta Makłowicza nie bez przyczyna zatem padł właśnie na wina węgierskie. Mamy nadzieję, że ta specjalna selekcja zachęci Polaków do próbowania jakościowych win węgierskich, a tym samym skłoni do powrotu do staropolskiej tradycji.
Wina opatrzone są specjalnie zaprojektowanymi etykietami, które ozdobione są rycinami Andrzeja Zaręby. Warto zauważyć, że każde z 6 win ma inny rysunek, przedstawiający kompozycję potraw do których polecane jest wino. Na każdej z grafik umieszczona jest zamaskowana postać Roberta Makłowicza.
Oto lista wyselekcjonowanych przez Roberta Makłowicza win:
Badacsonyi Muscat Ottonel, Huba Szeremley
Jest to wino z muskatu wytrawnego, aromatycznego i bardzo orzeźwiającego, pełnego niezwykle przyjemnych owocowych i kwiatowych woni. Doskonały jako aperitif, świetnie pasujący do drobiu, doskonale komponujący się z owocami i daniami kuchni azjatyckich.
Riesling Selection, Huba Szeremley
Jest to połączenie tradycyjnego węgierskiego szczepu olaszrizling z klasyczną, reńską odmianą. Dzięki temu melanżowi powstało wytrawne, aromatyczne wino o wiosennym aromacie fiołków, niepowtarzalnej kwiatowej nucie z owocowymi akcentami, mineralną świeżością i harmonijną elegancją. Najlepiej podawać je z białymi mięsami, rybami, owocami morza, świetne także jako aperitif.
Pinot Gris (Szürkebárat), Huba Szeremley
Wino to, to legendarny Szary Mnich. To świetnie zrównoważone, krągłe, korzenne a zarazem delikatne wytrawne wino. Dzięki procesowi ostrożnego starzenia w madziarskim dębie przez ponad 10 miesięcy, z całą mocą uwydatnia się jego intensywny, kwiatowy charakter i właściwości wulkanicznego podłoża, z którego pochodzi. Niezrównane z białymi rybami, wędzonym łososiem, królikiem, cielęciną, krewetkami i homarami, świetnie pasuje do lekkich dań z makaronu.
Badacsonyi Pinot Noir, Huba Szeremley
Jest to bardzo przyjazne, wytrawne czerwone wino o aromatach dojrzałych czerwonych owoców. Ciepły, korzenny charakter zawdzięcza wyraźnym nutom cynamonu, goździków i pieprzu. Uniwersalne w użyciu – świetnie pasuje do kaczki, gęsi i wszelakich pieczeni, rozmaitych mięs w sosach, pomidorowych potraw śródziemnomorskich a także dań dalekowschodnich.
Óvörös, Huba Szeremley
Jest to czerwony, wytrawny kupaż odmian pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc oraz lokalnego szczepu bakator. Nazwa „Óvörös” oznacza „Stare Czerwone” i jest symbolem odrodzenia produkcji czerwonych win w okolicach Badacsony. Wino cieszy aromatem dojrzałych czarnych porzeczek, wiśni i leśnych owoców, wyraźnie wyczuwalne są delikatne nuty korzenne i subtelne taniny. Dobrze zbudowane, świetnie sprawdzi się z daniami z rusztu, gulaszami, czosnkowanymi pieczeniami i potrawami śródziemnomorskimi.
Badasconyi Pinot Noir/ Kékfrankos, Huba Szeremley
Trzymają Państwo właśnie w dłoniach czerwony, wytrawny kupaż odmiany pinot noir z legendarnym węgierskim szczepem kékfrankos. Dzięki temu powstało krągłe, ciepłe wino z wyczuwalnymi w bukiecie aromatami dojrzałych czereśni, leśnych jagód, i dzikiej róży. Jednak prawdziwie madziarskiego charakteru nadają mu niepowtarzalne nuty papryki, goździków, szafranu i pieprzu. Wręcz idealne do dań mocno paprykowanych: zup rybnych, gulaszy i pörköltów; świetnie sprawdza się także z czerwonymi mięsami, grzybami, serami i potrawami orientalnymi.