Składniki:
- 4 udka
- 2 łyżki masła
- kilka cebulek szalotek
- 1 op śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ cytryny
- sól
- biały pieprz
- ¾ szkl bulionu warzywnego
Sposób wykonania:
- Oczyszczone udka natrzeć solą oraz sokiem z cytryny.
Wówczas włożyć je do rondla z rozgrzanym masłem i obrumienić ze wszystkich stron.
Następnie wrzucić do nich cebulki dymki i po kilku minutach zalać je bulionem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na koniec wymieszać śmietanę z mąką i surowym żółtkiem i wlać do udek.
Dusić do zgęstnienia sosu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4