Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka Małgorzatka

 

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ kg cukru
  • ½ kg masła
  • 8 jajek
  • 1 ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżeczka rumu
  • sok z ½ cytryny
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać oliwę, stopniowo wsypywać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, rum, spiritus oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika przykryte papierem do pieczenia i piec około godzinę.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *