Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ½ kg cukru
- ½ kg masła
- 8 jajek
- 1 ½ łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka rumu
- sok z ½ cytryny
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
Gdy składniki się połączą dodać oliwę, stopniowo wsypywać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, rum, spiritus oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika przykryte papierem do pieczenia i piec około godzinę.
Liczba porcji: 11