Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 8 ziemniaków
- 2 cebule
- ¼ kg pieczarek
- 5 łyżek masła
- 1 szkl śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w plastry, które zbić tłuczkiem i oprószyć solą.
Następnie rozłożyć warstwę zrazów w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Na niej ułożyć cebulę pokrojoną w krążki oraz pieczarki pokrojone na plasterki.
Przykryć kolejną warstwą mięsa.
Następnie obrane ziemniaki pokroić na plastry po czym je zblanszować 3 minuty w osolonej wodzie.
Po tym czasie odcedzić je i ułożyć na mięsie.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 1,5 godziny.
Na sam koniec zalać wierzch śmietaną i zapiekać ostanie 5 minut.
Liczba porcji: 6