Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe z ziemniakami i pieczarką

 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • ¼ kg pieczarek
  • 5 łyżek masła
  • 1 szkl śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w plastry, które zbić tłuczkiem i oprószyć solą.
    Następnie rozłożyć warstwę zrazów w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Na niej ułożyć cebulę pokrojoną w krążki oraz pieczarki pokrojone na plasterki.
    Przykryć kolejną warstwą mięsa.
    Następnie obrane ziemniaki pokroić na plastry po czym je zblanszować 3 minuty w osolonej wodzie.
    Po tym czasie odcedzić je i ułożyć na mięsie.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 1,5 godziny.
    Na sam koniec zalać wierzch śmietaną i zapiekać ostanie 5 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *