Składniki:
- 1 kg baraniny
- ¼ kg kapusty kiszonej
- 6 grzybów suszonych
- 6 ziemniaków
- cebula
- ziele angielskie
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso ugotować po czym go odcedzić , usunąć kości i podzielić na mniejsze porcję.
Do wywaru z gotowania mięsa wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowaną kapustę oraz przyprawy.
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości kapusty.
W miedzy czasie obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Grzyby również ugotować ale w osobnym garnku po czym je odcedzić i pokroić na plasterki.
Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej grzyby razem z woda której się gotowały, mięso oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Całość wymieszać i doprawić.
Liczba porcji: 6