Składniki:
- ½ kg wieprzowiny od szynki
- jabłko
- 2 łyżki masła
- 2 łyki oleju
- łyżeczka suchej czarnej herbaty
- łyżeczka suchej zielonej herbaty
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- sól
Sposób wykonania:
- Mięso zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut po tym czasie go odcedzić i pokroić w plastry.
Następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Wówczas podlać je odrobina wody, przykryć i dusić około 10 minut.
Po tym czasie posypać mięso herbatą i wrzucić obrane jabłko pokrojone w kostkę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Pozostawić na małym ogniu do miękkości mięsa.
W trakcie w razie potrzeby podlewać wodą.
Na sam koniec mięso wyjąć, usunąć większe liście herbaty i całość zmiksować.
Zagęścić sos mąką i ponownie włożyć mięso.
Liczba porcji: 4