Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina w herbacie

 

Składniki:

  • ½ kg wieprzowiny od szynki
  • jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyki oleju
  • łyżeczka suchej czarnej herbaty
  • łyżeczka suchej zielonej herbaty
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut po tym czasie go odcedzić i pokroić w plastry.
    Następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
    Wówczas podlać je odrobina wody, przykryć i dusić około 10 minut.
    Po tym czasie posypać mięso herbatą i wrzucić obrane jabłko pokrojone w kostkę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Pozostawić na małym ogniu do miękkości mięsa.
    W trakcie w razie potrzeby podlewać wodą.
    Na sam koniec mięso wyjąć, usunąć większe liście herbaty i całość zmiksować.
    Zagęścić sos mąką i ponownie włożyć mięso.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *