Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupka tarta MNIAM MNIAM

Jest to zupka uwielbiana przez moje dzieci. Polecam nie tylko ze względu na walory smakowe ale i odżywcze gdyż sposób przyżądzenia zapewnia calkowite skonsumowanie składników zupki. A oto i przepis:

Składniki:


  • 1 kurza szyjka
  • kurze skrzydełka(można też nie używać mięska , wówczas czas przyrządzenia zupki skraca sie do ok. 30 min.)
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka(korzeń)
  • 1 mały seler(dla alergików bez selera)
  • 1 cebulka
  • 5 ziemniaczków
  • 4 łyżki ryżu(można zastąpić go kaszą jaglaną albo makaronem gwiazdeczki
  • 1 stołowa łyżka masełka
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki pszennej(opcjonalnie) 
  • kwaśna smetana 12% 

Sposób przygotowania: 
Marchewkę,pietruszkę, seler, i cebulkę utrzec na tarce o średnich oczkach.Obrać ziemniaczki i pokroić je w kostke. Wrzucić utarte jarzynki, pokrojone ziemniaczki wraz z szyjka i skrzydełkami do garnka z osolona wodą i gotować ok 1 godz. Pod koniec gotowania wrzucić 4 łyzki ryzu (lub kaszy jaglanej albo makaronu gwiazdeczki do wyboru)i gotować jeszcze ok 10 min.( z kasza troszke dłużej, trzeba sprawdzać czy juz sie ugotowała) oraz łyżkę masła. Można zagęścić łyżką mąki przennej rozpuszczonej w zimnej wodzie (żby uniknać powstania klusek w zupce) ale niekoniecznie. Podawac z łyżką kwaśnej śmietany. Zapewniam zupka palce lizać.SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *