Jest to zupka uwielbiana przez moje dzieci. Polecam nie tylko ze względu na walory smakowe ale i odżywcze gdyż sposób przyżądzenia zapewnia calkowite skonsumowanie składników zupki. A oto i przepis:
Składniki:
- 1 kurza szyjka
- kurze skrzydełka(można też nie używać mięska , wówczas czas przyrządzenia zupki skraca sie do ok. 30 min.)
- 3-4 średnie marchewki
- 1 pietruszka(korzeń)
- 1 mały seler(dla alergików bez selera)
- 1 cebulka
- 5 ziemniaczków
- 4 łyżki ryżu(można zastąpić go kaszą jaglaną albo makaronem gwiazdeczki
- 1 stołowa łyżka masełka
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki pszennej(opcjonalnie)
- kwaśna smetana 12%
Sposób przygotowania:
Marchewkę,pietruszkę, seler, i cebulkę utrzec na tarce o średnich oczkach.Obrać ziemniaczki i pokroić je w kostke. Wrzucić utarte jarzynki, pokrojone ziemniaczki wraz z szyjka i skrzydełkami do garnka z osolona wodą i gotować ok 1 godz. Pod koniec gotowania wrzucić 4 łyzki ryzu (lub kaszy jaglanej albo makaronu gwiazdeczki do wyboru)i gotować jeszcze ok 10 min.( z kasza troszke dłużej, trzeba sprawdzać czy juz sie ugotowała) oraz łyżkę masła. Można zagęścić łyżką mąki przennej rozpuszczonej w zimnej wodzie (żby uniknać powstania klusek w zupce) ale niekoniecznie. Podawac z łyżką kwaśnej śmietany. Zapewniam zupka palce lizać.SMACZNEGO!!!