Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretkowa tęcza

Składniki ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodawać powoli cukier i ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać na końcu dodać mąkę i delikatnie wymieszać nie za pomocą miksera. Blaszkę wysmarować masłem posypać mąką. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka malina
  • 2 galaretki agrestowe
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 20 dkg cukru pudru s
  • zczypta soli
  • 6 łyżek żelatyny spożywczej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:
2 galaretki cytrynową i malinową rozpuśćić osobno w 0,400 ml wody i odstawić w płaskim naczyniu do zastygnięcia. Śmietanę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 10 dkg cukru, 0,5 cukru waniliowego, szczyptę soli i ubić na sztywno. Połowę mleka zagotować i zalać nim 3 łyżki żelatyny, i dobrze rozpuścić. W między czasie pokroić galaretkę cytrynową i dodać do ubitej wcześniej śmietany, oraz rozpuszczoną żaletynę. Dokłanie wszystko wymieszać.
Prace finalne:
Wylać na upieczony i napączowany dowolnie biszkopt. Wstawić do lodówki, identycznie postępować z drugą połówką śmietany kremówki z tym, że dodać galaretkę malinową. Wylać na poprzenią masę, gdy wszystko zastygnie, zalać wcześniej przygotowanymi galeratkami agrestowymi. Pozostawić do zastygnięcia. ps. Placek ten uwielbiają dzieci:).

1 comment for “Galaretkowa tęcza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *