Składniki:
- ½ kg zielonej soczewicy
- bakłażan
- 4 łyżki oliwy
- ¼ kg pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- kolendra
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym posmarować je oliwa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć bakłażany z piekarnika i wydrążyć z nich miąższ, który drobno posiekać.
W między czasie ugotować soczewic a na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek z pokrojonymi pieczarkami.
Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, miętą i kolendrą.
Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.