Składniki:
- ½ kg zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- jajko
- 2 łyżki oliwy
- tymianek kolendra
- papryka
- sól
Sposób wykonania:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na godzinę.
W między czasie cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie przełożyć cebulę z czosnkiem do garnka i dodać soczewicę razem z wodą w której się moczyła.
Dodać jeszcze tymianek, kolendrę, paprykę i sól do smaku.
Całość trzymać na małym ogniu do miękkości soczewicy.
Wówczas zdjąć z ognia i odcedzić po czym zmiksować na gładką masę.
Wbić do niej jajko oraz dodać posiekany koperek.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.