Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała kiełbasa w sosie piwnym Damiana

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • ½ l piwa
  • ½ l wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka octu
  • łyżka karmelu
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:
Piwo podgrzać na małym ogniu po czym wymieszać go z woda i zalać kiełbasę.
Dodać jeszcze posiekaną cebulę pokrojona plastry.
Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić  ją wywarem z gotowania kiełbasy.
Dodać ocet oraz karmel i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ugotowana kiełbasę wyjąć z wywaru i polać ją sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *