Składniki:
- 1 kg półtłustego sera twarogowego
- 1 kostka masła
- 8 żółtek
- 1 ½ szkl cukru
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 6 białek
- 10 dag rodzynków
- tłuszcz i bułka tarta
Sposób wykonania:
Do sera dodać masło i całość dokładnie utrzeć.
Wówczas dodać proszek do pieczenia oraz suchy budyń.
Ponownie wymieszać.
Natomiast żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym dodać je do serowej masy.
Wrzucić jeszcze rodzynki wymieszane z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około godziny.