Składniki:
- 1 kg półtłustego sera twarogowego
- 1 kg ziemniaków
- 12 jajek
- 1 kostka masła
- ½ kg cukru
- 10 dag rodzynków
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- tłuszcz i bułka tarta
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować po czym je obrać i zemleć dwukrotnie w maszynce.
Ser również zemleć i dodać do ziemniaków.
Całość dokładnie wymieszać, dodając rozpuszczone masło.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać je do ziemniaczano-serowej masy.
Wrzucić jeszcze rodzynki oraz skórkę startą z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.