Składniki:
- 1 gęś
- 1 kg jabłek
- ½ kg cebuli
- 10 dag rodzynków
- 1 cytryna
- 1 łyżeczką cząbru
- 1 łyżeczką majeranku
- 3 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok aby namokły.
W między czasie oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny.
Następnie obrać jabłka i pokroić je w cząstki, usuwając gniazda nasienne pi czym skropić je resztą soku z cytryny.
Jabłka włożyć do wnętrza gęsi, dodając jeszcze cząber.
Gęś zaszyć i ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
Obłożyć ją cebulą pokrojoną na cząstki oraz resztą jabłek, które nie zmieściły się go gęsi.
Posypać całość rodzynkami i piec w rozgrzanym piekarniku.
Najpierw w dużej temperaturze aby powstała chrupiąca skórka a potem przykręcić temperaturę aby mięso spokojnie doszło.