Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wołowa w kwasie chlebowym

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • ½ l kwasu chlebowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Następnie obrać marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz seler i pokroić je w plastry.
Obłożyć nimi mięso i na koniec podlać kwasem chlebowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości mięsa.
Wówczas mięso wyjąć i pokroić w plastry a do sosu dodać mąkę przesmażoną na maśle.
Doprowadzić do wrzenia i powstałym sosem polać mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *