Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwa w pomidorach

Składniki:

  • 1 kuropatwa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • 4 pomidory
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczoną kuropatwę oprószyć solą.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekana cebulę, czosnek i liść laurowy.
Wówczas włożyć kuropatwę i obsmażyć ze wszystkich stron.
Następnie wlać ½ szkl gorącej wody i dodać pieprz.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie wyjąć kuropatwę a do sosu wlać białe wino oraz dodać pomidory pokrojone w plastry.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Następnie przetrzeć całość przez sito i podawać jako sos do kuropatwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *