Składniki:
- 25 dag wędzonego boczku
- 3 dag drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- 7 dag masła
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Pokrojony boczek w kostkę przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Następnie 200 ml wody lekko podgrzać po czym dodać do niej cukier oraz pokruszone drożdże.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wówczas przelać rozczyn do mąki przesianej razem z solą.
Wbić jajko i dodać masło.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, dodając pod koniec dodać ¾ posiekanych orzechów oraz skwarki boczku.
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej orzechami i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.