Składniki:
- 2 szkl mąki
- 25 dag masła
- 6 jajek
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
Sposób wykonania:
Do masła wsypać cukier i dodać skórkę z cytryny.
Dokładnie utrzeć na pianę po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
Gdy składniki się polaczą wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na sam koniec dodać śmietanę oraz białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.