Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z powidłami z orzechem

Składniki:

  • 3 szkl mąki
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki suszonych śliwek pokrojonych w paski
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki dżemu śliwkowego
  • 20 połówek orzechów włoskich

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z solą i cukrem po czym dodać do niej masło i razem posiekać.
Wówczas wbić jajka oraz dodać śliwki.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić ciasto na połowę.
Jedną część rozwałkować i rozłożyć na dnie formy wysmarowanej masłem.
Z drugiej części uformować wałeczki, i ułożyć z nich kratkę na cieście w formie.
Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 10 minut.
Po tym czasie udekorować ciasto dżemem i orzechami po czym piec kolejne 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *