Składniki:
- 20 dag masła
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 28 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 8 łyżek cukru
- 5 dag rodzynków
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- bułka tarta
Sposób wykonania:
Do mleka dodać pokruszone drożdże oraz 6 łyżek cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W między czasie masło utrzeć na masło po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku oraz po łyżce cukru.
Całość dokładnie wyrobić, dodając drożdże, mąkę, rodzynki, sól, skórkę z cytryny oraz 2 łyżki cukru.
Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.