Składniki:
- 20 dag masła
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 28 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 8 łyżek cukru
- 5 dag rodzynków
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- bułka tarta
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 ½ dag drożdży 1 ½ szkl mleka 1 bułka sól olej Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odciskając nadmiar soku. Następnie wlać do ziemniaków szklankę wrzącego mleka. Natomiast w reszcie mleka namoczyć bułkę, odcisnąć i dodać do ziemniaków. Całość wymieszać i dodać jeszcze żółtka oraz rozkruszone drożdże…
Składniki: 1 l wody 150 g miodu 30 g drożdży szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Do wrzącej wody dodać miód, wymieszać i odstawić aby ostygł do temperatury 40 stopni. Następnie dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawi ć na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i dodać jeszcze kwasek cytrynowy. Odstawić do ochłodzenia.