Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki chińskie
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta mielonego cynamonu
- 4 łyżeczki marmolady pomarańczowej
Sposób wykonania:
Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Łyżeczka usunąć część miąższu tak aby powstałe wgłębienie pomieściło 1 łyżeczkę marmolady. Gruszki posmarować obficie rozpuszczonym masłem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem. Do każdej połówki włożyć łyżeczkę marmolady. Tak przygotowane owoce ułożyć w niedużym naczyniu żaroodpornym, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 25 minut. Podawać gorące.