Składniki: 4 gruszki chińskie 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki miękkiego masła serek waniliowy Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Każdą połówkę posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Połówki złożyć i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury…
Tag: gorący
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie pieczone z marmoladą pomarańczową
by Magda Maciaszek • • 0 Comments
Składniki: 2 dojrzałe gruszki chińskie 4 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru szczypta mielonego cynamonu 4 łyżeczki marmolady pomarańczowej Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Łyżeczka usunąć część miąższu tak aby powstałe wgłębienie pomieściło 1 łyżeczkę marmolady. Gruszki posmarować obficie…
Listy
Kawa po irlandzku Patrycji
by Patrycja Banach • • 0 Comments
Składniki: szklanka śmietany 2 łyżki cukru granulowanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 180 ml irlandzkiej whisky 6 stołowych łyżek nierafinowanego brązowego cukru 6 łyżek świeżo parzonej kawy Sposób przyrządzenia: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wanilią. Do 6 szklanek rozlać po 30 ml whisky, dodać po łyżce stołowej nierafinowanego brązowego cukru i filiżance kawy. Wierzch…
Listy
Kawa z rumem, pomarańczą i cytryną
by Katarzyna Maślanka • • 0 Comments
Składniki: 3 filiżanki mocnego naparu kawy 3 plastry pomarańczy 3 plastry cytryny 3 łyżki rumu cukier Sposób przyrządzenia: W żaroodpornym dzbanku umieścić plastry owoców cytrusowych obrane ze skórki, zalać kawą, dodać cukier. Podgrzewać do momentu aż zacznie wrzeć. Rozlać do filiżanek, do każdej dodać łyżkę rumu.
Listy
Kawa z sokiem pomarańczowym
by Weronika Szczerba • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżki soku pomarańczowego cukier Sposób przyrządzenia: Gorący napar kawy wymieszać z sokiem pomarańczowym, rozlać do filiżanek. Podawać z dodatkiem cukru.