Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane kluski z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • sól

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zmielić.
Następnie wbić do ziemniaków jajko oraz dodać sól i masło.
Całość dokładnie wyrobić i z powstałego ciasta uformować wałek.
Pokroić go na plastry i na każdym rozłożyć po odrobinie powideł.
Zlepić je formułując kulki, które lekko spłaszczyć.
Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *