Składniki:
- 5 ziemniaków
- ½ szkl startej bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 10 dag wędzonki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zemleć.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą.
Wówczas zdjąć ją z ognia i dodać roztrzepane jajko, śmietanę mąkę, pokrojoną wędzonkę oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do ziemniaków.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki z powstałego ciasta uformować wałek.
Odcinać od niego małe kawałki, które formować w kulki.
Przełożyć je na blasze wysmarowaną tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.