Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledz w zalewie cytrynowej

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi matiasów
  • 1 szklanka soku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 cebule
  • kilka marynowanych grzybów
  • natka pietruszki
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy ąz do uzyskania odpowiadającego nam smaku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przelewamy obficie wrzątkiem. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem, posiekaną drobno natką pietruszki, cebulą oraz pokrojonymi marynowanymi grzybami. Wymoczone śledzie kroimy na części i układamy warstwami w słoju przelewając zalewą wymieszana z dodatkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *