Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl soku z małży
- 1 szkl posiekanych pomidorów
- ½ szkl wytrawnego białego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 4 kraby
- 24 mule
- 12 krewetek
- 45 dag dorsza
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, zieloną paprykę oraz czosnek.
Następnie dodać sok z małży, pomidory, wino, natkę pietruszki oraz liść laurowy.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Po tym czasie dodać jeszcze kraby, krewetki oraz dorsza pokrojonego w kostkę.
Ponownie zagotować i gotować ostanie 5-10 minut.
Na koniec wyjąc małe, które się nie otworzyły.