Składniki:
- 35 dag mielonej wołowiny
- 35 dag mielonej wieprzowiny
- 1/3 szkl ryżu
- jajko
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szkl przecieru pomidorowego
- 10 szkl bulionu wołowego
- ½ szkl posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Do dużej miski przełożyć mięso.
Dodać do niego ryż, jajko, oregano oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy uformować małe pulpety.
Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać przecier pomidorowy oraz bulion.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić zupę do wrzenia po czym dodać klopsy i gotować pod przykryciem około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.