Składniki:
- 1 szkl kaszy bul gur
- 2 szkl bulionu warzywnego
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 szkl ciecierzycy
- 1/3 szkl sou z cytryny
- 1 szkl posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia z dodatkiem połowy kuminu.
Wówczas zalać nim kaszę i odstawić na 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć połowę posiekanego czosnku, cebule oraz paprykę.
Po około 5 minutach dodać resztę czosnku i kuminu.
Smażyć kolejne 30 sekund i dodać kaszę oraz ciecierzycę.
Smażyć jeszcze kilka minut i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypać posiekaną natkę pietruszki.