Składniki:
- 45 dag łaty wołowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 szkl różyczek brokułu
- ½ szkl wody
- łyżeczka kruszonej papryki
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
- ¼ szkl ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- zielona cebulka
- 4 szkl ugotowanego białego ryżu
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w słupki, które obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju.
Wówczas zdjąć patelnie z ognia i dodać różyczki brokuła.
Podlać wodą i doprawić pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Dusić pod przykryciem około 5 minut.
W między czasie ketchup wymieszać z sosem sojowym, mąką kukurydzianą, imbirem oraz wodą.
Przelać na patelnie z mięsem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.
Podawać z ugotowanym ryżem, udekorowane zieloną cebulką.