Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki śmietany 30%
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki oregano
Sposób wykonania:
Żeberka piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C około 20 minut. W tym czasie wymieszać, kakao, mąkę, 1 szklankę ciepłej wody, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka, piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyjąć żeberka na półmisek. Sos przeląc do rondelka, dodać śmietanę, zagotować, polać mięso. Dobrze smakuje z ryżem i ulubioną sezonową surówką.