Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z brokułów

Składniki:


• 50 dag brokułów
• 50 dag selera (bulwiastego)
• białka z 4 jaj
• 1/2 szklanki śmietany
• 2 szklanki bulionu
• łyżka masła
• ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 minutach – seler.  Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera.
Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką.
W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku.
Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki.
Podawać na zimno z ostrymi sosami majonezowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *