Składniki;
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka pstrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
Sos
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 4 dojrzałe pomidory
- 6 ząbków czosnku
- mała puszka przecieru pomidorowego
- ½ litra śmietany 18%
- zioła/ oregano, rozmaryn, bazylia/
- sól, pieprz do smaku
- 2 średnie cebule
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje z 2 kostkami. Doprawić przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, włożyć pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 5-10 minut. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy i szklankę wody. Wymieszać i gotować 15 minut, zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut. Doskonale smakuje z wyprażoną kaszą jęczmienną i ulubioną sezonową surówką.