Składniki:
- 1 ½ szkl bułki tartej
- 1 szkl mleka
- 70 dag mielonej wołowiny
- 20 dag chudej wieprzowiny
- 2 jajka
- cebula
- 1 ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1 ½ szkl rosołu wołowego
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Bułkę tartą namoczyć w mleku po czym dodać wołowinę, wieprzowinę, posiekaną cebulę, jajka, 1 ½ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową, ziele angielskie oraz kardamon.
Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, z której formować małe pulpety.
Zapiekać je pod opiekaczem około 15 minut.
Po tym czasie przełożyć je do garnka i zalać je bulionem i gotować na małym ogniu około 20 minut.