Składniki:
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka masła
- ¾ szkl bulionu warzywnego
- 1/3 szkl białego ryżu
- ¼ szkl posiekanego selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
- Łyżka soku z limetki
- Puszka fasoli Kinder
- ¼ szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- pomidor
- natka pietruszki
Sposób wykonania;
Na rozgrzanym maśle przesmażyć przyprawę curry po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo bulion i doprowadzić całość do wrzenia.
Wówczas dodać ryż i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie dodać seler, paprykę, dymkę i sok z limety.
Dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.
Gdy sałatka ostygnie wstawić ją na kilka godzin do lodówki.
Następnie dodać jeszcze odcedzoną z zalewy fasolę, migdały, jogurt oraz przyprawy do smaku.
Wymieszać i udekorować natką pietruszki oraz cząstkami pomidora.