Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany na ostro Tomka

Składniki:

  • 450 g bakłażanów
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ½ cm imbiru
  • 1 cebula
  • 1 czerwona chili
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoi sin
  • ½ łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 1łyzka octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 300 ml wywaru z warzyw

Sposób wykonania:
Bakłażany pokroić w kostkę po czym wrzuci do wody na 30 minut.
Po tym czasie odsączyć, opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir, cebulę oraz chili.
Smażyć około 30 sekund po czym wrzucić bakłażany i smażyć kolejne 2 minuty.
Dodać jeszcze sos hoi sin, sos sojowy, sos chili, ocet winny, cukier oraz pieprz.
Wlać jeszcze wywar warzywny.
Dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *