Składniki:
- 450 g bakłażanów
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 ½ cm imbiru
- 1 cebula
- 1 czerwona chili
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoi sin
- ½ łyżeczki sosu chili
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 1łyzka octu winnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 300 ml wywaru z warzyw
Sposób wykonania:
Bakłażany pokroić w kostkę po czym wrzuci do wody na 30 minut.
Po tym czasie odsączyć, opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir, cebulę oraz chili.
Smażyć około 30 sekund po czym wrzucić bakłażany i smażyć kolejne 2 minuty.
Dodać jeszcze sos hoi sin, sos sojowy, sos chili, ocet winny, cukier oraz pieprz.
Wlać jeszcze wywar warzywny.
Dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.