Składniki:
- 1 sprawiona barwena
- 2 cebule dymki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 125 ml czosnkowego octu winnego
- 125 ml sosu sojowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- odrobina sosu chili
- 125 ml wywaru z ryby
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- pomidor
Sposób wykonania;
Oczyszczoną rybę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem.
Następnie na wierchu ryby zrobić 3 ukośne nacięcia.
Następnie oprószyć rybę jeszcze posiekaną dymką i imbirem po czym gotować ją na parze około 10 minut.
W między czasie sos sojowy wymieszać z octem, cukrem oraz sosem z chili.
Dodać jeszcze wywar z ryby, pomidory oraz paprykę.
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos zgęstnieje.
Wówczas polać sosem rybę ułożoną na półmisku.